Preşedintele american Barack Obama a primit, la numai 10 luni de la învestirea în funcţie, Premiul Nobel pentru Pace, una dintre cele mai prestigioase distincţii din lume. Sursa: EPA Liderul de la Casa Albă a fost răsplătit pentru eforturile deosebite de întărire a relaţiilor internaţionale şi cooperarea între oameni, anunţă Comisia Nobel. Preşedintele american a fost nominalizat, alături de cel francez pentru Premiul Nobel, însă pronosticurile nu l-au plasat niciodată printre favoriţi, astfel că vestea desemnării sale drept principalul militant pentru pace a surprins pe toată lumea.
La 48 de ani, Obama devine unul dintre cei mai tineri laureaţi Nobel, după britanicul Rudyard Kippling, câştigător al Nobelului pentru Literatură, la 42 de ani. Deşi organizatorii au încercat să păstreze discreţia cu privire la nominalizaţi şi să lase cât mai puţin loc speculaţiilor, singura certitudine cu privire la distincţia pentru pace a fost aceea că ea nu va mai fi acordată unei organizaţii, ci unei singure persoane.
"Sunt foarte puţine situaţiile în care o persoană de calibrul lui Obama să capteze atenţia întregii lumi şi să reuşească să ofere oamenilor speranţa într-un viitor mai bun", a spus preşedintele Comitetului Norvegian pentru Nobel, la anunţarea câştigătorului.
"Diplomaţia sa se bazează pe convingerea că aceia care conduc lumea trebuie să se conformeze valorilor şi atitudinilor comune majorităţii populaţiei lumii".
Război şi pace
Totuşi, Barack Obama se confruntă în continuare cu două conflicte, în Irak şi mai ales în Afganistan, unde liderul american încearcă să găsească o altă strategie, în condiţiile în care unii vorbesc deja despre un nou Vietnam, scrie AFP.
Primele reacţii
Primul şef de stat care l-a felicitat pe proaspătul laureat Nobel pentru Pace a fost preşedintele afgan Hamid K