În 1987, statul german plătea statului român 8.000 de mărci ca s-o lase pe Herta Müller să emigreze. Opera scriitoarei, răsplătită cu Premiul Nobel pentru Literatură, descrie propria existenţă din România ceauşistă. „Încă tot nu-mi vine să cred ce mi s-a întâmplat. E uimitor! Nu m-am aşteptat la acest premiu. Eram sigură că nu mi se va întâmpla tocmai mie. Încă nu sunt în stare să vorbesc despre acest lucru. Cred că mai am nevoie de timp să îmi pun gândurile în ordine“, a declarat Herta Müller, aseară, la conferinţa de presă susţinută la Berlin.
Micul nostru Premiu Nobel
de Grigore Cartianu
Citiţi şi:
Americanii încep să devină interesaţi de opera lui Herta MullerHera Muller a vizitat Banatul acum trei ani şi a refuzat omagiile oferiteOamenii de cultură bănăţeni, buimăciţi de Nobelul Hertei MullerScriitoarea Herta Muller, lăudată de presa spaniolă Herta Muller: "Dictatura m-a determinat să scriu"AUDIO Scriitoarea bănăţeană Herta Muller a câştigat Premiul Nobel pentru LiteraturăTimişoara: Librăriile au vândut aproape toate cărţile de Nobel, semnate Herta MüllerHerta Müller felicitată de MAE pentru câştigarea premiului Nobel pentru LiteraturăScriitoarea de Nobel ar putea transforma un sat sărac în loc de pelerinajLaureatul Nobel, Herta Muller: cetăţean de onoare în localitatea natală din BanatLibăriile orădene nu mai au cărțile de Nobel
Scriitoarea a continuat: „Cărţile mele au vorbit întotdeauna despre comunism. Cum de a fost posibil ca un asemenea regim să dureze atât, să distrugă o ţară întreagă? 30 de ani am trăit în dictatură. La trei ani după ce am plecat din România, a căzut comunismul“.
Ieri s-a anunţat că i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Literatură, care-i va fi înmânat la 10 decembrie, la Stockholm.
Militantă pentru libertatea de exprimare
Herta Müller s-a n