Intr-un litru de petrol e continuta energia pe care o produce un om in 110 ore. Un litru de benzina costa la pompa cam 4 lei. Salariul minim pe ora in Romania este cam 5,5 lei. Cam de 125 de ori este mai bine remunerata energia umana decat energia continuta in petrol, scrie Dan Selaru.
.
Un alt punct de vedere este ca exista foarte multe activitati pe care forta umana nu le poate desfasura fara energia continuta in petrol sau alte surse de energie fosila. Asta e un punct de vedere calitativ nu cantitativ.
Sa zicem ca un om intra in sclavie si munceste 12 ore pe zi, 350 de zile pe an, 45 de ani. Echivalentul in petrol este de 1700 litri. Adica, in bani, cam 7000 de lei noi sau 70 de milioane lei vechi. N-am pus la socoteala ca sclavul respectiv consuma la randul lui.
Cam jumatate din petrol este deja consumat. Agricultura care sustine populatia este bazata pe hidrocarburi. Prin combustibilul consumat si prin ingrasamintele folosite este asigurata hrana populatiei, daca folosim terenul pentru biofuel ramanem fara hrana. Daca nu folosim hidrocarburi in agricultura iar ramanem fara hrana pentru ca nu putem suplini aportul de energie din hidrocarburi prin energie umana sau animala. Fara ingrasamintele din petrol se prabuseste productia.
Suntem intr-un cerc vicios care trebuie rupt cumva rational altfel el se va rupe prin foamete, razboi sau boli. Limitarea cresterii populatiei, reducerea consumului prin coercitie, cultivarea intregii suprafete de pamant prin metode organice, gasirea de soiuri genetic mai productive, reciclarea, economisirea, educarea populatiei sunt solutiile.
Mi-ar placea sa aud in campania asta o discutie despre problemele si situatia Romaniei. Nu stam rau deloc, chiar suntem o tara bogata, aici trebuie sa ne canalizam resursele, nu cred ca exista in clasa politica o viziune asupra viitorului. Avem n