Ipoteza acordării României a postului de comisar european pentru agricultură este tot mai îndepărtată, astfel că oficialii de la Bucureşti încep să susţină „planul B”: obţinerea portofoliului Extinderii.
Ei încearcă să justifice ratarea Agriculturii, susţinând că Extinderea este, din punct de vedere politic, un domeniu mult mai important decât Agricultura.
„Care sunt ţările care vor să adere la Uniunea Europeană? Turcia, Croaţia, Serbia. Ţările de aici din Balcani. Bucureştiul ar deveni capitala acestei zone. Politic ar fi extraordinar”, susţin surse din PDL, cu precizarea că nu s-a discutat niciun nume pentru acest post de comisar european.
Totuşi, sursele citate susţin că Agricultura nu este definitiv pierdută, deşi Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, este nemulţumit că România a făcut o nominalizare doar pentru postul de comisar pentru agricultură.
„Barroso ar fi vrut să-i dăm trei portofolii şi şase oameni. Până la urmă, cred că o să-i dăm”, susţin sursele citate.
Dispută Boc-Rasmussen
Pe de altă parte, premierul Emil Boc şi liderul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), Poul Nyrup Rasmussen, au avut, la sfârşitul săptămânii, un schimb de replici tensionat pe marginea nominalizării viitorului comisar european din partea României.
Poul Nyrup Rasmussen i-a solicitat lui Traian Băsescu să nominalizeze un PSD-ist. „PES face apel la preşedintele României să lase orgoliile deoparte şi să acţioneze în interesul românesc şi european prin nominalizarea, pentru poziţia de comisar european, a unui candidat social-democrat de top, cu o foarte bună reputaţie la nivel european, asigurând astfel o aprobare liniştită în Parlamentul European”, se arată într-un comunicat al socialiştilor europeni, cu precizarea că, în România, PSD a câştigat alegerile europene.