Fanii celebrului cub rubic răsucesc şi întorc micuţele pătrate colorate cu o viteză impresionantă, în cadrul Campionatului mondial de "cub-viteză" care se desfăşoară la Duesseldorf, în Germania.
1 /.
Printre condiţiile de participare la această competiţie se află dexteritatea, urmată de capacitatea de a "rezolva" problema Cubului Rubic în timp record.
În acest scop s-au înscris în concursul din Germania 450 de competitori din 40 de ţări, însă favorit este considerat Syuhei Omra, care a reuşit să potrivească laturile cubului de la categoria complexă 4x4x4, în numai 45,18 secunde. Printre ei şi un român.
"În competiţiile trecute am reuşit să îmi bat propriul record. Şi astăzi am depăşit de departe performanţele anterioare. Sunt foarte fericit", a declarat Omra.
Unul dintre cei mai tineri concurenţi de anul acesta a fost filipinezul în vârstă de 12 ani, Durben John S. Virtucio, care a venit însoţit de către tatăl său.
Tânărul reuşeşte să "rezolve" un cub "normal" 3x3x3 cu nouă pătrate pe fiecare parte în numai 8.8 secunde, însă nu se dă în lături nici de la o variantă mai dificilă.
Inventat în anul 1974 de către ungurul Erno Rubik, Cubul Rubic a fost jucăria cea mai în vogă în anii '80.
Jocul isteţilor
Cu toate că în ultimii ani el a fost considerat "un joc al tocilarilor", Caroline Paessens, una dintre concurente, demonstrează contrariul.
"Şi noi ne distrăm. Nu suntem nişte ciudaţi. Socializăm adesea.Uneori ne întâlnim la cineva acasă şi ne jucăm cu cubul, însă, atunci când mergem la o petrecere avem o regulă pe care o respectăm cu stricteţe: fără cub", spune aceasta.
Experţii jocului folosesc scheme şi algoritmi matematici pentru a "rezolva cubul" şi spun că soluţia constă în aliniera pătratelor galbene. Deşi pentru ei este o practi