Planurile producatorilor rusi de otel de a se impune la nivel mondial sunt in pericol. Seria de achizitii de centre siderurgice din SUA menite sa-i propulseze pe miliardarii rusi din acest sector pe primele pozitii in cadrul industriei ii forteaza acum, la un an de la inceputul crizei economice, sa-si renegocieze datoriile si sa reduca valoarea contabila a activelor.
Severstal, cel mai mare producator de otel din Rusia, si-ar putea vinde o parte din otelariile din America pe care le-a achizitionat in schimbul a aproape 4 miliarde de dolari sau sa solicite protectie impotriva falimentului pentru acestea, a declarat Dmitri Smolin, analist in cadrul Uralsib Financial Corp.
Datoriile restante ale Severstal si ale rivalului Evraz Group aproape ca s-au triplat dupa ce companiile si-au intensificat achizitiile incepand cu 2006, in timp ce costul finantarii datoriilor a crescut in Rusia cu aproximativ 50%, scrie Bloomberg.
"Achizitiile realizate de producatorii rusi de otel in Statele Unite au esuat", a declarat Dan Yakub, analist in cadrul Citigroup. "Managementul dorea un business global, insa a supraestimat potentialul pietei americane si a subestimat amploarea declinului preturilor".
Goana dupa active a inceput in 2004
Desi rusii au inceput sa cumpere otelarii americane in 2004, odata cu achizitia de catre Severstal a Rouge Steel, cresterea preturilor la otel inregistrata doi ani mai tarziu a fost cea care a alimentat un avant al achizitiilor, care au totalizat 18 miliarde de dolari, conform Moody's Investors Service. Desi economiile si preturile au scazut din mai 2008, Evraz, Severstal si Novolipetsk Steel au continuat sa faca achizitii. In schimb, preturile au scazut si mai mult, stergand pana la 70% din valoarea activelor celor trei companii, conform bancii VTB Group.
Cererea de otel din partea producatorilor auto si a c