Autoritatea de reglementare din domeniu intenţionează să dea posibilitatea rău-platnicilor să treacă la alt furnizor. Sursa: Vlad Stănescu
Consumatorii care au restanţe la factura la energie electrică vor putea să-şi schimbe furnizorul actual fără a mai fi obligaţi să-şi achite întâi datoriile, aşa cum se practică acum, rămânând ca neînţelegerile ulterioare să se rezolve în instanţă.
Măsura este promovată în Proiectul de procedură privind schimbarea furnizorului de energie electrică, elaborat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Modificările propuse dau posibilitatea schimbării furnizorului atât consumatorilor industriali, cât şi celor casnici. Însă, deşi pot opta pentru serviciile altui furnizor de energie începând cu 1 iulie 2007, până în prezent nici o persoană fizică nu a apelat la acest drept.
Facturi nejustificat de mari
„Se interzice furnizorului actual şi operatorului de reţea (de distribuţie) să împiedice sau să întârzie, sub orice formă sau motiv, procesul de schimbare a furnizorului. Orice litigii în legătură cu executarea contractelor, inclusiv pentru neplata facturilor de energie electrică, se soluţionează pe cale amiabilă sau în instanţă, fără ca acestea să împiedice sau să întârzie procesul de schimbare a furnizorului”, se arată în proiectul ANRE.
Măsura va încuraja rău-platnicii şi va duce la acumularea unor arierate mari în economie, consideră furnizorii de energie. Observaţia acestora a fost respinsă de ANRE, potrivit căreia „condiţionarea de plata la zi a facturilor întârzie procesul de schimbare a furnizorului”. Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), consideră că această prevedere este o „invitaţie la neplată”.
„Sunt absolut de acord că nu trebuie să existe bariere pentru consumatori câ