Comisia Europeana şi premierul ceh, Jan Fischer, sunt de acord că Tratatul de la Lisabona nu mai poate fi modificat după cum o cere preşedintele ceh, Vaclav Klaus. Jose Manuel Barroso îi forţează mâna lui Vaclav Klaus pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona, amintindu-i acestuia că UE este bazată pe spiritul "bunei credinţe şi cooperării corecte".
Comisia Europeana şi premierul ceh, Jan Fischer, sunt de acord că Tratatul de la Lisabona nu mai poate fi modificat după cum o cere preşedintele ceh, Vaclav Klaus.
Jose Manuel Barroso îi forţează mâna lui Vaclav Klaus pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona, amintindu-i acestuia că UE este bazată pe spiritul "bunei credinţe şi cooperării corecte".
"Sper că Republica Cehă îşi va îndeplini obligaţiile", a adăugat Barroso care l-a întâlnit la Bruxelles pe premierul ceh Jan Fischer pentru a dezbate modalităţile de a-l face pe preşedintele ceh să semneze Tratatul de la Lisabona.
Barroso şi Fischer sunt de acord că odata ce Curtea Constituţională cehă se va pronunţa, Tratatul va trebui semnat. Tot ei sunt de acord că textul nu poate fi modificat şi resupus ratificărilor europene aşa cum şi-ar dori Vaclav Klaus.
Klaus aşteaptă verdictul Curţii Constituţionale cehe care ar trebui să decidă dacă legea prin care Tratatul a fost ratificat de Parlament este sau nu constitutională. El a mai cerut ca o derogare de la aplicarea Cartei Drepturilor Fundamentale, anexate Tratatului, să-i fie acordate Cehiei pe modelul celei obţinute de Polonia şi Marea Britanie în 2007.
Dar pentru UE o singura modalitate rămâne valabilă şi anume aceea ca preşedintele ceh să semneze Tratatul şi să pună astfel capăt ratificării acestuia înainte de sfârşitul anului.
Barroso atrage atenţia însă că una dintre consecinţe va fi aceea a formării unei echipe de comisari restrânsă în baza actualului Tratat şi posibilit