Guvernul britanic scoate la vânzare active de stat pentru a diminua un deficit-record, mult mai mare decât PIB-ul României din 2008. Sursa: Reuters
Guvernul de la Londra va scoate la vânzare, în următorii doi ani, active de stat în valoare de 16 miliarde de lire sterline (peste 17 miliarde de euro) cu scopul de a redresa finanţele publice, în ceea ce pare a fi cel mai amplu proces de privatizare din ultimele decenii. Prin anunţul făcut ieri de premierul Gordon Brown, laburiştii vor să restabilească încrederea populaţiei în capacitatea executivului de a reduce semnificativ deficitul bugetar, care va atinge, conform prognozelor, 175 de miliarde de lire sterline (circa 187 miliarde de euro) până la sfârşitul acestui an, echivalentul a 12,4 la sută din PIB.
Prin comparaţie, România a avut anul trecut un PIB de circa 135 de miliarde de euro. Planul se vrea, de asemenea, şi o unealtă electorală într-o competiţie tot mai inegală cu opoziţia conservatoare în perspectiva legislativelor programate pentru jumătatea anului viitor. Redresarea finanţelor publice se anunţă a fi una dintre temele majore ale campaniei.
Programul de privatizare constă în cedarea de participaţiuni ale statului la proiectul High Speed One, singura linie feroviară de mare viteză din Marea Britanie, care leagă Londra de tunelul de sub Canalul Mânecii, către consorţiul nuclear european URENCO, către casa de pariuri Tote şi către o companie specializată în acordarea de credite studenţilor. Din vânzarea acestor active, guvernul laburist speră să obţină trei miliarde de lire sterline. Restul banilor urmează să intre la bugetul de stat după vânzarea de bunuri imobiliare şi alte active deţinute de diferite colectivităţi locale.
O afacere controversată
Liberal-democraţii britanici, deşi convinşi de bunele intenţii ale laburiştilor, avertizează că a