Investiţiile străine directe în România au scăzut în primele opt luni cu 53,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se arată în datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Acestea s-au diminuat până la 3,154 miliarde euro.
„Deficitul contului curent în perioada ianuarie-august 2009 a fost finanţat integral prin investiţii directe ale nerezidenţilor în România, care au înregistrat 3,15 miliarde euro, comparativ cu 6,72 miliarde euro în perioada ianuarie- august 2008”, a comunicat BNR.
Scăderea drastică a investiţiilor străine în România este pusă, de analistul economic Radu Limpede, pe seama lipsei de bani din întreaga lume.
„Investiţiile străine directe au scăzut în primul rând pentru că nu mai sunt bani în lume. Ca şi în Vest se aşteaptă ca în mai multe industrii de muncă grea să se efectueze scăderi de costuri prin concedieri”, spune analistul.
Investitorii aşteaptă noul guvern
„Căderea guvernului nu va afecta investiţiile străine directe în trimestrul IV din acest an pentru că investitorii anticipau o astfel de posibilitate. Investitorii străini aşteaptă să vadă dacă următorul guvern va fi unul de sacrificiu sau unul care să ia toate măsurile dure precum mărirea TVA-ului”, mai spune Radu Limpede.
Totodată, deficitul contului curent al balanţei de plăţi s-a plasat după primele opt luni la 2,449 miliarde euro, în scădere cu 78,6% faţă de perioada similară a anului trecut, contracţia accelerându-se faţă de declinul înregistrat în primele şapte luni, de 73,8%. Potrivit BNR, influenţa determinantă asupra reducerii soldului contului curent a avut-o deficitul balanţei comerciale, care a însumat 3,923 miliarde euro, în scădere cu 68,6% faţă de perioada ianuarie- august 2008.
Datoria externă, în continuă creştere
Datoria externă pe termen mediu şi lung îns