Mai mult de jumătate dintre repondenţii unui studiu spun că vor lua împrumuturi de la bănci pentru a-şi cumpăra o locuinţă, în vreme ce 40% dispun de resursele necesare pentru a face achiziţia. Sursa: Adrian Pîclişan
Mai mult de jumătate dintre repondenţii unui sondaj realizat online intenţionează să îşi cumpere o locuinţă în valoare de cel mult 60.000 de euro, bani care vor proveni dintr-un credit, în vreme ce puţin peste 22% dintre aceştia ar ridica limita maximă la 80.000.
Aproape trei sferturi dintre participanţii la studiu sondează piaţa în vederea achiziţiei unui apartament, iar circa 30% dintre aceştia vizează cumpărarea unei case. Mai puţin de 3% doresc să devină proprietarii unui teren.
Cele mai căutate imobile sunt apartamentele cu două camere, situate în blocurile vechi. Dacă ar avea de ales între un apartament cu două camere comfort II, situat într-o zonă mai proastă şi o garsonieră comfort I, amplasată într-o zonă bună, cei mai mulţi potenţiali cumpărători ar opta pentru cea de a doua variantă.
Dacă au de ales între un apartament cu trei camere şi unul cu două camere, puse în vânzare la acelaşi preţ, clienţii vor alege prima variantă.
În funcţie de vârsta cumpărătorilor, în rândul celor cu vârsta între 18 şi 24 de ani se remarcă orientarea către apartamentele cu 2 camere şi garsoniere. Tinerii cu vârsta de până la 34 de ani preferă şi ei apartamentele cu două camere, însă tind să achiziţioneze şi locuinţe cu trei camere, în vreme ce persoanele cu vârsta de peste 55 de ani se gândesc să se mute în locuinţe cu un număr mai mic de camere.
Creditul, una dintre soluţii
Cei mai mulţi repondenţi vor apela la bănci pentru a-şi putea cumpăra o locuinţă. Totuşi, cu cât creşte valoarea imobilului, cu atât creşte şi ponderea celor care intenţionează să recurgă la plata din resurs