Sectorul privat şi-a conservat resursele financiare, tăind fără milă la capitolul „Personal”. Angajările vor fi reluate cu multă precauţie. Sursa: Vlad Stănescu
În timp ce sectorul de stat a fost ferit de „uraganul” disponibilizărilor, şefii de companii private nu au stat pe gânduri şi au dat afară unu din patru angajaţi, în perioada iunie 2008-august 2009, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de compania de administrare a personalului PayLogic. De la începutul anului şi până în august, numărul salariaţilor a scăzut cu 13%.
Efectele nu s-au lăsat aşteptate: numărul orelor suplimentare efectuate de cei rămaşi în funcţii a crescut în medie cu 82%, în timp ce numărul orelor de concedii medicale pe angajat s-a majorat cu 12%, ca efect al presiunilor ridicate, de la începutul anului. Totodată, salariul pe angajat s-a majorat cu 4% în cele nouă luni analizate, dar cu o pondere mai mare în venit a primelor şi a orelor suplimentare.
Situaţia a fost şi mai gravă în sectorul de producţie, unde numărul angajaţilor s-a redus cu 33%. „În ianuarie-martie, firmele din producţie erau deja pregătite cu restructurările necesare, dar sunt în continuare afectate de instabilitatea politică, lucru care nu creează premisele unei creşteri pe viitor”, a declarat Cristian Udrescu, director general executiv al PayLogic. Potrivit acestuia, „este foarte grav ce se întâmplă în economie din cauza politicului. Guvernanţii nu se pot coaliza ca să meargă în direcţia potrivită, deşi e o situaţie de criză”. Udrescu a explicat că mulţi angajaţi cer să intre în şomaj tehnic, fiind astfel protejaţi de restructurare şi primind o sumă de bani aproape egală sau chiar mai mare decât înainte.
El a adăugat că angajările vor fi ultimul lucru pe care îl vor face companiile, chiar şi la câteva luni după ce criza va trece. „Creşterea orelor suplimentare nu s