Fostul dictator italian Benito Mussolini, aliat de nădejde al liderului nazist Adolf Hitler în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale, a fost, pentru scurt timp, în slujba Coroanei britanice, ca agent al serviciului de contrainformaţii MI-5.
Dezvăluirea a fost făcută de Peter Martland, istoric la Universitatea Cambridge, care a dat peste numele fostului dictator în memoriile lui Sir Samuel Hoare, cel care coordona o echipă de 100 de agenţi britanici în capitala Italiei în timpul Primului Război Mondial.
Începând cu anul 1917, Mussolini, pe atunci jurnalist la publicaţia „Il Popolo d’Italia”, a primit săptămânal, timp de cel puţin un an, 100 de lire sterline, echivalentul a 6.000 de lire sterline în prezent, pentru a pleda în articolele sale în favoarea rămânerii Italiei în tabăra Antantei.
Banii se duceau pe femei
Mai mult, viitorul dictator, pe atunci în vârstă de 34 de ani, trebuia să se asigure că persoanele care militau pentru retragerea Italiei din război nu vor putea organiza manifestaţii pentru a-şi susţine cauza.
O bună parte dintre aceşti pacifişti se regăseau printre angajaţii uzinelor din Milano, care produceau armament pentru aliaţi. După retragerea Rusiei din conflict în urma Revoluţiei din octombrie 1917, Londra era tot mai îngrijorată că Italia ar putea şi ea părăsi tabăra aliaţilor.
Deşi recunoaşte că încă nu are dovezi în acest sens, Martland susţine că Mussolini, un afemeiat convins, cheltuia o bună parte din banii primiţi de la MI-5 cu amantele sale.
Peste ani, în 1935, fostul jurnalist, ajuns premier al Italiei, avea să se întâlnească din nou cu Sir Samuel Hoare, devenit Lord Templewood, aflat la conducerea diplomaţiei britanice.
Prin acordul Hoare-Laval, semnat în acel an, Marea Britanie ceda Italiei controlul asupra Imperiului Etiopian, î