Criza guvernamentală se poate rezolva odată cu învestirea în parlament a cabinetului format de noul premier desemnat, Lucian Croitoru. Sursa: EVZ
O majoritate pentru acest guvern s-ar putea forma dacă UDMR şi grupul minorităţilor naţionale ar accepta să se alăture PDL pentru a-l sprijini pe noul premier.
Maghiarii au dat semnalul că sunt dispuşi să negocieze. „În politică, lucrurile sunt deschise în toate direcţiile”, a declarat Verestoy Attila pentru EVZ. Vicepreşedintele UDMR susţine că maghiarii sunt interesaţi să intre într-o formulă de guvernare, dar cu condiţia să existe „o majoritate solidă”.
La mai multe capete
Liderii Uniunii spun că nu se dezic de propunerea Iohannis, dar că nu sunt constrânşi de „o coaliţie formalizată juridic”. „În legătură cu Iohannis, a fost o decizie. Rămâne valabilă. În rest, nu există o coaliţie formalizată din punct de vedere juridic”, a subliniat Kelemen Hunor, preşedinte executiv al UDMR şi candidat la preşedinţie.
Acesta a adăugat că UDMR „este interesată de stabilitatea politică” şi de o discuţie cu Lucian Croitoru. „Dacă premierul desemnat solicită o întâlnire cu UDMR, nu o vom refuza, fiindcă în acest moment, în afară de dialog, înţelepciune, responsabilitate, nu există altă cale să ieşim din criza politică”, a declarat Hunor. Faptul că UDMR este interesată să intre la guvernare în orice variantă s-a văzut şi din faptul că maghiarii au mers la discuţii cu PDL chiar marţi seară, după ce semnase alături de „noua majoritate” PDL-PNL-minorităţi scrisoarea de susţinere a lui Iohannis.
De altfel, UDMR a jucat la două capete chiar şi în privinţa moţiunii de cenzură care a dus la căderea guvernului. Liderii maghiari au negociat intens cu PDL chiar în preziua moţiunii un eventual sprijin pentru Boc. Nu s-a ajuns însă la o înţelegere, deşi în joc au fost puse