Un aparat radio confecţionat din lemn. O geantă încropită din inele de la dozele de bere sau de băuturi răcoritoare. O lampă modernă făcută din bucăţi ale unui scuter. Toate acestea sunt exponate care pot fi găsite la Muzeul Naţional din Singapore şi sunt create de către grupul social Qi Global, în cadrul unui proiect mai amplu destinat salvării planetei. Sursa: Reuters
Potrivit iniţiatorului expoziţiei, toate acestea au ca scop să schimbe percepţia generală conform căreia produsele eco nu sunt calitative şi sunt mai puţin estetice. În plus, adaugă organizatorii, important este ca ele să determine o conştientizare a populaţiei cu privire la impactul major generat de schimbările climatice.
În afară de lampa Vespa şi de aparatul de radio fabricat din lemn, creaţii ale indonezianului Singgih Kartono, printre produsele eco expuse la muzeul din Singapore se află şi pantofi sport confecţionaţi din pielea peştilor folosiţi pentru conserve, bateriile solare pentru telefonul mobil, dar şi micuţe maşini care funcţionează pe bază de hidrogen.
"Imaginaţi-vă că, în viitorul îndepărtat, când, poate, staţi pe o plajă, sorbind dintr-un pahar cu vin sau jucându-vă cu nepoţii, aţi putea spune: Odată ne-am confruntat cu o situaţie deosebit de gravă, care se numea "încălzire globală", a spus Kristine Oustrup, unul dintre fondatorii Qi Global.
Descriindu-le drept "produse benefice din punct de vedere al energiei", Oustrup apreciază că, în scurt timp, cererea va creşte, pe măsură ce oamenii vor învăţa să aprecieze eficienţa lor şi vor respinge produsele "rele", în mare parte toxice.
Însă, obiectele eco nu sunt deloc ieftine. Genţile confecţionate din inele de doze de bere costă 199 de dolari singaporezi, în timp ce preţul unui radio din lemn variază între 239 şi 359 de dolari singaporezi. Până acum, cel mai scump p