Efectele vaccinurilor scad dacă pentru febră se administrează paracetamol, arată un studiu apărut în revista „Lancet”. Sursa: NorthFoto
Prin administrarea de paracetamol copiilor, imediat după vaccinare, ca metodă de prevenire a febrei, se pot reduce efectele imunizării, spun cercetătorii cehi, într-un studiu publicat de revista „Lancet”.
În urma unui studiu efectuat pe 450 de copii, s-a dovedit că o doză de paracetamol reduce febra în următoarele 24 de ore, dar s-a constatat, în acelaşi timp, şi un răspuns semnificativ mai scăzut la vaccin.
Mai puţini anticorpi produşi
„Paracetamolul e prescris uneori profilactic, pentru a diminua temerile părinţilor în eventualitatea în care copiii ar putea face febră după vaccinare”, afirmă conducătorul echipei de cercetători, profesorul Roman Prymula. Însă, studiul a arătat că administrarea de paracetamol copiilor înainte sau după vaccinare face mai mult rău decât bine.
Astfel, la jumătate dintre cei 450 de copii incluşi în studiu, care au fost vaccinaţi pneumococic, antihemofilic, antidifteric, antitetanos, împotriva tusei convulsive, a hepatitei B, antipolio sau contra infecţiei cu rotavirus, li s-au administrat trei doze de paracetamol la şase sau la opt ore în prima zi după vaccinare, în timp ce jumătate dintre copii nu au primit niciun antitermic.
În urma experimentului, s-a descoperit că 42% dintre micuţii din primul grup (care au luat paracetamol) au făcut temperatură de peste 38 ºC după ce au fost vaccinaţi, comparativ cu 66% dintre copiii care nu au primit paracetamol după administrarea vaccinului.
Când cercetătorii au studiat răspunsul organismului micuţilor la vaccin, s-a observat un nivel mai redus de anticorpi la cei care au primit paracetamol, ceea ce face plauzibilă ideea că efectele medicamentului asupra imunizării sunt dăun