V-aţi obişnuit să vedeţi rondurile ca fiind spaţii publice. Dar atunci când vă doriţi o insulă de verdeaţă în propria curte, nu e cumva vorba tot de un... rond?
An de an, la toate marile expoziţii de profil se prezintă şi proiecte de amenajare a unor ronduri cu flori şi verdeaţă. Ele se folosesc nu numai pentru spaţii publice sau parcuri, dar şi în grădini particulare. Desigur, atunci când e vorba despre grădini particulare spaţiul şi stilul de amenajare sunt cu mult mai importante, pentru că trebuie să se sincronizeze cu casa şi alte construcţii.
AGLOMERAŢIA
Deşi e foarte aspectuos un rond compact, bine populat cu plante, evitaţi aglomeraţia. Una este ca plantele să ocupe tot spaţiul alocat lor, alta este să fie atât de des plantate, încât să nu poată respira. Da, până şi plantele respiră. În condiţiile în care nu au spaţiu să facă acest lucru se pot îmbolnăvi cu uşurinţă, dăunătorii se răspândesc rapid şi nu vă mai puteţi bucura de munca depusă până atunci.
Aşadar, simţul măsurii e foarte important şi aici. E bine să aveţi câteva plante în plus din fiecare varietate folosită, pentru că nu toate plantele se prind "din prima" şi trebuie să aveţi cum să faceţi anumite completări.
CROMATICA ŞI PLANTELE
În general se merge pe ideea de contrast obţinut cu plante care să nu necesite îngrijiri deosebite şi care să fie accesibile. Se folosesc plante precum: crăiţele, petuniile, begoniile şi impatiensul, cineraria, bellis, coleus, plantele suculente, muşcatele, lobeliile. După cum vedeţi, nu e nimic complicat şi costisitor în materie de plante. Majoritatea se pot obţine primăvara din seminţe şi nu necesită condiţii de mediu deosebite sau îngrijiri anume. Plantarea la locul potrivit şi puţină apă la nevoie - iată la ce trebuie să fiţi atenţi.
Cromatica trebuie să fie una adecvată ideii iniţiale a rondului, puternică şi bine delimitată ş