Peste trei mii de alergatori, in majoritate amatori, au luat duminica startul la cea de a doua editie a Maratonului International Bucuresti. Competitia a cuprins si proba de semi-maraton, o cursa populara, una pentru copii si o cursa a persoanelor in scaune cu rotile. Vremea urita nu i-a impiedicat pe alergatori sa se intreaca pe sine, in cea mai mare competitie de gen din Romania.
In dimineata cursei, la linia de start, patru-cinci persoane de culoare tremura de frig la linia de start a maratonului. Sunt atletii de top, in majoritate kenyeni, iar trupurile lor par si mai mici in contextul Casei Poporului, care se profileaza undeva alaturi.
Citeva tari africane, indeosebi Kenya si Etiopia, inseamna in alergarile pe distante lungi ceea ce e Brazilia la fotbal: spectacol garantat, calitate si frumusete a actului sportiv, performanta.
Atletii prezenti la start la Bucuresti nu sunt din primul pluton al maratonistilor, dar oricum performantele lor sunt mai mult decit competitive decit ale europenilor. Pina una-alta, kenyenii tremura de zor. Totul pina cind se da startul.
De acum inainte, fiecare e pe cont propriu. Atletii de top alearga precum gazelele (cu aproape 20 de kilometri la ora si asta mai bine de 120 de minute), maratonistii amatori cu pas mai mult sau mai putin ferm.
La editia a doua a maratonului international Bucuresti s-au inscris alergatori din circa 20 de tari ale lumii, ceea ce inseamna un mare progres fata de competitia de anul trecut. Organizarea maratonului, al carui principal promotor este fosta campioana olimpica la canotaj, Valeria Racila, a costat aproximativ 300 de mii de euro, o suma obtinuta indeosebi prin bartere in contextual actualei crize financiare.
In cele din urma, maratonul Bucuresti (cursa de 42,195km) a fost cistigat de Chemboi Yator, cu un timp de în 2 ore, 20 de m