Lungmetrajul lui Cristian Mungiu, "Amintiri din Epoca de Aur", trezeşte nostalgii şi se constituie în veritabile lecţii de istorie a comunismului. Interesul românilor pentru pelicula regizorului, dar şi impactul pe are aceasta îl are asupra cinefililor este semn că Mugiu a câştigat pariul cu sine.
1 /.
"Dragoste în timpul liber" este ce-a de-a doua parte a "Amintirilor", despre care Cristi Mungiu îşi aminteşte cu drag. El povesteşte, acum, cele mai savuroase momente ale realizării filmului.
Despre "Legenda şoferului de găini" spune că pleacă de la legenda urbană a unui şofer la „Avicola“ care transporta găini vii de la Baia Mare la Constanţa, având consemnul ca, orice s-ar întâmpla, să ajungă până seara la destinaţie şi impunerea ca, sub nicio formă, să nu deschidă uşile camionului cu păsări. Filmul povesteşte ce s-a întâmplat când a trebuit să încalce aceste consemne.
Tranzacţie pur românească
Pentru realizarea cât mai veridică a scenelor, a fost nevoie de o fermă de păsări care să arate ce "Avicola" anilor '80. A găsit două: "la una ne plăceau găinile şi hala în care stăteau, la alta curtea şi exterioarele. Una era în Dobrogea, alta în Prahova". Şi, pentru că, după gripa aviară, s-a interzis transportul găinilor dintr-un judeţ în altul, s-au oprit la cea din Prahova. Filmarea s-a făcut contra cost, iar suma pretinsă de proprietari nu a fost deloc mică: 10.000 de euro, promisiunea că vor filma numai duminica, că filmarea se termină până seara, iar suma este plătită în avans.
"Filmarea în hala de păsări a fost foarte anevoioasă din pricina mirosului şi a zgomotului, căci atunci când împarţi încăperea cu 1.000 de găini şi de cocoşi cotcodăcind şi cucurigând, abia îţi auzi gândurile, darămite să şi dai replici", îşi aminteşte regizorul.
Trecând peste greaţa provocată de mirosul iute din ha