Preşedintele ceh a comparat ratificarea Tratatului de reformă a UE cu un tren care a luat viteză şi nu mai poate fi întors din drum. Sursa: Reuters
Ultimul lider european care nu şi-a pus încă semnătura pe Tratatul de la Lisabona, preşedintele ceh Vaclav Klaus, a sugerat, la sfârşitul săptămânii trecute, că o va face în curând.
„Trenul în care se află tratatul merge prea repede şi a ajuns prea departe pentru a mai putea fi oprit sau întors din drum, indiferent de cât de mult ne-am dori asta unii dintre noi”, a declarat Klaus, într-un interviu apărut, sâmbătă, în publicaţia cehă „Lidove Novini”.
Veşti proaste pentru Cameron
Liderul de la Praga a mai spus că nu intenţionează să întârzie promulgarea tratatului până când la putere în Marea Britanie vor ajunge conservatorii lui David Cameron, marii favoriţi ai scrutinului legislativ din 2010. Cameron promisese că le va oferi alegătorilor şansa de a se pronunţa prin referendum în legătură cu soarta documentului, ratificat anul trecut de parlamentul britanic.
Soarta tratatului mai depinde însă de o decizie a Curţii Constituţionale cehe referitoare la o plângere depusă de un grup de senatori liberali, care cer verificarea constituţionalităţii acestui text. Instanţa va lua o hotărâre pe 27 octombrie, înainte de Consiliul european din 29-30 octombrie.
Pe de altă parte, vicepreşedintele Comisiei Europene, Gunther Verheugen, a apreciat că o soluţie politică este posibilă pentru a-l convinge pe Vaclav Klaus să ratifice Tratatul de la Lisabona, deoarece germanii nu au nicio revendicare faţă de cehi. Klaus a condiţionat recent semnarea Tratatului de o derogare pentru ţara sa, care să împiedice orice restituire a bunurilor germanilor din Sudeţi, confiscate după al Doilea Război Mondial, în virtutea decretelor semnate de preşedintele cehoslovac de la acea