Europa nu va renunţa la stimul fiscal înainte de anul 2011, au fost de acord miniştrii de Finanţe ai zonei euro, reuniţi la Luxemburg, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan. Pachetul de stimuli fiscali aprobat de europeni anul trecut la începutul crizei financiare şi economice este prevăzut să expire în 2011 şi nu mai devreme, spune Eurogrupul, forumul miniştrilor de Finanţe ai zonei euro.
Europa nu va renunţa la stimul fiscal înainte de anul 2011, au fost de acord miniştrii de Finanţe ai zonei euro, reuniţi la Luxemburg, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Pachetul de stimuli fiscali aprobat de europeni anul trecut la începutul crizei financiare şi economice este prevăzut să expire în 2011 şi nu mai devreme, spune Eurogrupul, forumul miniştrilor de Finanţe ai zonei euro.
De partea sa, Comisia Europeană - care stă la baza propunerii acestui pachet de stimulare fiscală - spune că o strategie serioasă de ieşire din criză nu poate fi gândită tot înainte de 2011, întrucât doar atunci se va observa la nivel naţional o redresare financiară.
Asta nu înseamnă că statele membre nu trebuie să procedeze la o consolidare fiscală încă din 2010, a mai adăugat Comisia Europeană.
La fel, deficitul public trebuie ţinut sub control, mai ales pe timp de criză, altfel sancţiunile europene se vor aplica deopotrivă ţărilor mari şimici, a mai spus comisarul european al Afacerilor Monetare, Joaquin Almunia.
El s-a referit aici la cazul Franţei şi Germaniei, al căror deficit a depăşit şi respectiv va depăşi pragul admis de 3% din PIB.
În fine, statisticile furnizate pentru Comisia Europeană şi Eurogrup de statele membre euro trebuie să fie corecte şi să nu varieze în funcţie de sursa citată, cum este cazul Greciei.
"Gata cu gluma", a spus preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, "al