În urmă cu aproape o lună o veste mult aşteptată făcea înconjurul lumii: vaccinul anti-HIV este realizabil. Un experiment efectuat în Thailanda pe un număr de 16.000 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani a evidenţiat că, pentru prima dată în 25 de ani, un astfel de vaccin a dat rezultate în proporţie de 31%.
Din momentul în care au fost anunţate concluziile studiului, lumea medicală a început să spere într-o rezolvare pentru una dintre cele mai grave maladii moderne cu care se confruntă omenirea. Acum, însă, date suplimentare publicate în cadrul unei conferinţe de la Paris, au subliniat că proiectul co-sponsorizat de Armata Statelor Unite şi guvernul thailandez nu este chiar o reuşită.
Noul ser este o combinaţie între vaccinul împotriva vărsatului de vânt ALVAC, produs de compania Sanofi-Aventis, şi un alt vaccin pe care cercetătorii l-au folosit fără succes în lupta cu virusul HIV, AIDSVAX, care a fost produs de către compania VaxGen şi care acum este în proprietatea unei organizaţii non-profit, "Global Solutions for Infectious Diseases".
Deşi numărul persoanelor care au răspuns pozitiv la vaccin a fost relativ mic, reprezentanţii International Aids Vaccine Initiative au spus că “este o veste extraordinară şi o realizare ştiinţifică remarcabilă”.
Cu toate acestea, specialiştii se confruntă acum cu imposibilitatea de a preciza cu exactitate cum funcţionează vaccinul şi, în plus, cu cât sunt furnizate mai multe informaţii, cu atât relevanţa statistică a acestuia începe de scadă.
Reuşită doar în acte?
„Această cercetare singulară a produs un rezultat care a fost relevant numai pe hârtie”, este de părere Gus Cairns, reprezentant al societăţii caritabile britanice NAM. „Înseamnă că şansele ca rezultatele obţinute să fie o pură întâmplare sunt numai 1 la 26, fapt care este irelevan