Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase, spune că boala a fost transmisă la toţi fotbaliştii şi oficialii care au fost sîmbătă în preajma lui Tudor
Gazeta Sporturilor a apelat ieri la unul dintre specialiştii de top din România în boli de piele pentru a comenta situaţia fără precedent petrecută la derby-ul Rapid - CFR şi dezvăluită ieri în exclusivitate de GSP: Tudor a arbitrat avînd varicelă!
Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, s-a arătat contrariat de informaţie! "Cum adică să arbitreze un meci de fotbal avînd varicelă? Mi se pare nu incredibil, ci chiar dubios să se întîmple aşa ceva. De regulă, ai temperatură foarte mare, iar în ultimele zile a fost foarte frig în Bucureşti, deci e o chestiune total inumană", a spus Streinu-Cercel.
Renumitul medic s-a referit apoi la riscul ca jucătorii, antrenorii, observatorii şi colegii lui Tudor din brigadă să fi luat virusul. "În proporţie de 90-95 la sută, virusul s-a tranmis la toate persoanele care au intrat în contact direct cu el, au vorbit de aproape, au dat mîna cu el, s-au îmbrăţişat şi care nu au avut varicelă pînă acum. Efectele bolii nu apar imediat, de pe o zi pe alta, ci peste 19-21 de zile, cînd virusul de dezvoltă. Atunci apare şi forma finală, erupţia de bubiţe pe corp", a adăugat Adrian Streinu-Cercel.
La adulţi, boala e mai dură
În general, varicela (cunoscută şi sub denumirea de "vărsat de vînt") e o boală care apare în copilărie. După 18-20 de ani, ea este mai greu de dus pe picioare de către cel care a luat virusul. Adultul cu varicelă acuză febră mare (peste 38 de grade), lipsă a poftei de mîncare, dureri mari de cap şi abdominale. Bolnavii de varicelă, indiferent de vîrstă, sînt contagioşi cu aproximativ 48 de ore înaintea apariţiei erupţiei şi p