Gimnastica ritmică, un sport cu tradiție în Oradea, a fost vitregit ani de-a rândul. Sălile în care se pot antrena campioanele de la CSU nu sunt suficient de înalte, iar echipamentele sunt scumpe.
CITEȘTE ȘI
Andrada Anton a confirmat la naționale
“Felicit aceste sportive pentru performanța obținută. De asemenea, o felicit și pe Anca Sabău care lucrează cu aceste fete din pasiune. Gimnastica ritmică are tradiție în Oradea și este extraordinar că după atâția ani de muncă încep să apară și roadele”, a declarat astăzi Sorin Buhaș, directorul Direcției pentru Sport Bihor.
Gimnastele se pregătesc în condiții dure
În municipiu, doar Arena Antonio Alexe se încadrează la standardele de performanță cerute de gimnastica ritmică.”Ne este foarte greu, ne pregătim în cele două săli de sport ale universității dar acestea nu au înălțimea necesară și de multe ori, panglica se agață în grilajele din tavan”, a spus Anca Sabău, antrenoarea sportivelor. Gimnastele se antrenează pe o suprafață de 10 x10 metri, iar cea oficială, din concurs, este 12x12 metri.
Echipament scump
În plus, procurarea costumelor și a obiectelor de concurs necesită cheltuieli imense. “Trebuie să ne cumpărăm mingi, măciuci, cercuri și panglici. În plus un costum de calitate poate costa chiar și 250 lei. Nu putem concura fără cipici, încălțămintea gimnastelor, care ajunge până la 150 lei, dacă este de calitate. Există și ieftini, a căror valoare este 25 lei, dar aceștia se rup foarte repede”, ne-a spus Anca Sabău, antrenoare la CSU Oradea. Și totuși, în aceste condiții, Andrada Anton a reușit să reprezinte România la un Campionat Mondial după zece ani de secetă.