Neregulile de la Clinica Sabyc din Capitală, unde traficul cu ovule era în floare, a readus în prim-plan un subiect delicat, acela al fertilizării in vitro. Sursa: Vlad Stanescu
După găsirea vinovaţilor şi acţionarea lor în justiţie, Ministerul Sănătăţii a venit cu o serie de măsuri prin care a dorit stoparea fenomenului. Cu puţin timp înainte de a-şi prezenta demisia, fostul ministru al Sănătăţii, Ion Bazac, a emis un ordin prin care a fost scoasă în afara legii efectuarea contra cost a procedurilor de fertilizarare in vitro şi a celor de inseminare artificială, procedurile de reproducere umană intrând sub incidenţa traficului de celule umane.
Ordinul abroga un articol din Legea transplantului, care permitea spitalelor de stat şi clinicilor private acreditate să facă fertilizarea in vitro şi inseminare artificială contra cost.
Măsura a stârnit un val de revolte şi a pus ministerul în postura de a reveni imediat asupra deciziei, motivând că ordinul a fost greşit interpretat. Cu toate acestea, atât medicii, cât cele aproximativ 2.000 de perechi infertile care îşi doresc să aibă un copil, au fost bulversaţi.
Săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii anunţa că va demara, începând cu 2010, un program naţional de susţinere a cuplurilor care apelează la fertilizarea in vitro. Însă, numărul beneficiarilor impus de minister este mult prea mic în comparaţie cu solicitările. Este vorba despre 250 de cupluri cu vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani, cu probleme de fertilitate, pentru care statul va suporta cheltuielile cu fertilizarea. O singură procedură de fertilizare in vitro costă între 2.000 şi 4.000 de euro, în funcţie de clinica la care se face.
"Măsurile restrictive trebuie eliminate"
„Considerăm măsura discriminatorie. Cum o să fie alese cele 250 de cupluri infertile din cele 1500-2000 câte există