Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a publicat, pe site-ul propriu, „Ghidul participantului la sistemul de pensii private”. Sursa: Razvan Valcaneantu
În document sunt explicate legislaţia din domeniul pensiilor private, de la paşii paşii care trebuie urmaţi de un potenţial participant în cadrul procesului de aderare, de participare, de transfer şi în final de a beneficia de o pensie privată, şi până la prevederile privind investiţiile în condiţii de prudenţialitate.
Ghidul prezintă avantajele sistemului privat de pensii, respectiv eliminarea presiunii asupra bugetului asigurărilor sociale şi implicit a bugetului de stat, precum şi stimularea economiei. Fondurile pensii investesc banii colectaţi din contribuţii în economie. Contribuţiile trebuie să crească, în conformitate cu legislaţia în vigoare, la 6% din venitul salarial brut, până în 2016.
Totuşi, în 2010, aceasta se va majora de la 2% la 2,5% şi nu la 3%, atât cât prevede legea, întrucât Cabinetul condus de Emil Boc a îngheţat majorarea contribuţiilor la pensiile private.
De asemenea, Ghidul explică şi faptul că banii acumulaţi în contul fondului de pensie se pot moşteni, în cazul în care decesul participantului are loc înainte ca acesta să solicite plata pensiei. Trebuie ştiut că sumele acumulate nu pot fi folosite pentru garantarea unor împrumuturi.
CITIŢI ŞI:
Guvernul se joacă de-a reforma pensiilor
Reforma pensiilor de stat, negociată în plic | VIDEO
Pensiile private au ajuns la 475 de milioane de euro