Pe 22 noiembrie, în aceeaşi zi cu primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, va avea loc şi referendumul privind reducerea numărului de parlamentari şi trecerea la parlament unicameral. Sursa: Agerpres
Preşedintele Traian Băsescu a semnat ieri decretul privind convocarea referendumului. Electoratul va trebui să răspundă prin vot, cu „DA” sau „NU”, la două întrebări: „Sunteţi de acord cu trecerea la parlamentul unicameral?” şi „Sunteţi de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300?”.
El a explicat că a optat pentru consultarea populară deoarece politicienii, deşi au promis, „nu s-au ţinut de cuvânt în declanşarea procesului de revizuire a Constituţiei” şi au tergiversat „procesul de modernizare a statului român”.
Traian Băsescu a combătut „intoxicarea” politicienilor care afirmă că „referendumul este consultativ”. Preşedintele a argumentat că, deşi rezultatele votului trebuie introduse în lege de parlamentari, aceştia trebuie să ţină cont de „voinţa suverană a poporului”. El a combătut şi acuzaţia celor care susţin că parlamentul unicameral este nedemocratic şi e un pas spre dictatură.
„Este una din minciunile care se propagă. Sigur că e doar o afirmaţie de natură să inducă în eroare electoratul”, a spus Băsescu, aducând exemplul celor 15 state din UE care au parlament unicameral.
Traian Băsescu a ironizat graba cu care PNL, după ce referendumul a fost anunţat, a propus o lege pentru reducerea numărului de parlamentari. El a reamintit că la fel au procedat şi când a propus referendumul pentru votul uninominal când premierul Tăriceanu s-a grăbit să propună un proiect de lege.
Asigurare contra „coaliţiei Grivco”
Şeful statului susţine însă că e nevoie de un referendum deoarece oricând partidele pot să revină la formula de acum. „Nu se ştie când se întâlneş