Dintr-un total de 168 de proiecte imobiliare începute în perioada 2006-2008 în Bucureşti, un număr de 8.861 unităţi locative aveau termenul de predare în 2009. Dintre acestea, numai 37% au şi fost livrate.
Până la sfârşitul semestrului întâi al lui 2009, au fost predate aproximativ 3.319 locuinţe, ceea ce înseamnă mai puţin de 40% din numărul total ce trebuia livrat în piaţă. În perioada 2006 - 2009, la nivelul Capitalei au fost anunţate 202 proiecte, însumând aproximativ 121.936 unităţi locative. Din 2006 până în prezent au fost livrate doar 10.633 locuinţe. În acest moment, numărul estimat de locuinţe noi aflate la vânzare în Capitală este situat între 4.500-5.000, reprezentând aproape 50% din locuinţele noi livrate până acum.
Şocul înregistrat pe piaţa imobiliară a fost cu atât mai mare cu cât sectorul rezidenţial a cunoscut cea mai spectaculoasă evoluţie în ultimii trei ani în piaţa de real estate românească. „După câţiva ani în care dezvoltatorii începuseră să construiască din ce în ce mai mult, încurajaţi de cererea tot mai mare, numărul locuinţelor anunţate crescând de la un an la altul, piaţa imobiliară rezidenţială a fost lovită în plin de criza economică şi financiară”, se arată într-un studiu al companiei Regatta. Începând cu semestrul al doilea al anului trecut, şi continuând cu semestrul întâi al acestui an, s-a observat o scădere accentuată a vânzărilor în paralel cu încetinirea ritmului lucrărilor de construcţie.
Cele mai afectate - imobilele vechi
„Deşi, paradoxal, pentru sectorul rezidenţial cererea şi oferta se ridică la un nivel foarte ridicat, o dată cu criza economică şi financiară, piaţa apartamentelor a suferit şi cele mai mari pierderi”, se mai arată în analiza citată. Scăderea preţurilor s-a produs în special la apartamentele situate în imobilele vechi, unde proprietarii au scăzut preţurile cu până la 40-45% faţă de ac