Miniştrii europeni de Externe se reunesc la Luxembourg, pentru a pregăti summit-ul din 29 octombrie, dar fără a putea avansa pe mult-aşteptatul "pachet instituţional", transmite corespondentul RFI Mihaela Gherghişan. Pachetul european aşa-zis instituţional rămâne pentru moment într-o zonă neclară, atâta vreme cât Tratatul de la Lisabona nu este complet ratificat.
Miniştrii europeni de Externe se reunesc la Luxembourg, pentru a pregăti summit-ul din 29 octombrie, dar fără a putea avansa pe mult-aşteptatul "pachet instituţional", transmite corespondentul RFI Mihaela Gherghişan (audio).
Pachetul european aşa-zis instituţional rămâne pentru moment într-o zonă neclară, atâta vreme cât Tratatul de la Lisabona nu este complet ratificat.
Prin urmare, în această săptămână nu va fi putea fi desemnat nici preşedintele Uniunii Europene şi nici ministrul de Externe, două noi posturi introduse de textul comunitar.
Şefii diplomaţiilor europene reuniţi luni, 26 octombrie, la Luxembourg vor dezbate pe marginea subiectului, fără a-l putea aborda cu adevărat.
Postul de preşedinte al Uniunii Europene ales pentru o perioadă de minim doi ani şi jumătate şi maxim cinci ani, este un post ce se spunea că i-ar reveni lui Tony Blair, dar acest lucru nu mai este sigur.
Belgia, Olanda şi Luxembourg - care au fiecare câte un candidat - l-au combătut pe Blair de curând, iar Polonia şi-a anunţat şi ea dezacordul săptămâna trecută.
Fostul prim-ministru britanic nu are susţinere nici în ţara sa, unde Opoziţia conservatoare spune că alegerea lui Tony Blair în fruntea Europei ar fi un lucru neplăcut pentru Marea Britanie.
Postul de ministru de Externe este de asemenea dorit de mai multe personalităţi europene, iar europenilor le va fi greu să aleagă între finlandezii Paavo Liponnen şi Olli Rehn sau suedezul Carl Bild.
Ceea ce le va fi şi mai greu este s