Producătorii de BCA vor să reunească într-un patronat cele mai mari firme de materiale de construcţii. Ei cred că încă nu a trecut criza, iar politicul le influenţează prea mult afacerile
Următoarele şase luni vor fi cele mai grele din ultimii 10 ani pentru industria producătorilor de materiale de construcţii, pe fondul crizei politice şi al alegerilor prezidentiale, consideră reprezentanţii Pro BCA, asociaţie care reuneşte cei mai mari producători de BCA din România.
„În perioada octombrie 2009 - aprilie 2010 situaţia economică va ajunge la nivelul cel mai de jos. Primele semne de creştere se vor face simţite abia după jumătatea anului viitor, dar despre o revenire reală vom putea vorbi abia în 2011”, spune Marius Marin, vicepreşedintele Asociaţiei Pro BCA si CEO al grupului Macon-Simcor.
Datorii nerecuperate
Acest lucru se va întâmpla atât pe fondul situaţiei economice nefavorabile, cât şi din cauza situaţiei politice. „În condiţiile în care întreg sistemul este un continuu provizorat, singura soluţie pentru reducerea impactului politic în economie este formarea unui patronat puternic”, consideră Nicolae Duşu, preşedintele Asociaţiei Pro BCA şi proprietarul companiei Celco Constanţa.
Toţi reprezentanţii asociaţiei sunt de acord că legislaţia este „populistă şi protectoare cu cine nu trebuie”, aşa cum se întâmplă în cazul insolvenţei, care permite unor firme să îşi continue activitatea, dar fără să plătească anumite taxe şi impozite.
„Pe piaţă ar trebui să rămână doar cei competitivi, iar legislaţia ar trebui să îi sprijine pe investitori”, crede Marius Marin. În plus, o altă problemă o reprezintă companiile care emit cecuri false sau bilete la ordin fără acoperire şi care nu sunt sancţionate, spre deosebire de alte ţări, unde administratorii care au adus compania in faliment sunt pedepsiţi cu închisoarea. În Români