Dacă vrei o casă de vacanţă proprie în aceste localităţi, singura variantă este să-ţi construieşti una. Oferta de case „la băi” tinde spre zero, în condiţiile în care cerere există. Aceasta vine din partea românilor stabiliţi în străinătate, dar şi a bucureştenilor şi a braşovenilor. Zonele cu băi termale sunt foarte sărace la capitolul oferte de case. Astfel, singura posibilitate de a avea o locuinţă aici este achiziţionarea unui teren şi construcţia în regie proprie. „Mai toate proprietăţile din Băile Felix au fost deja vândute şi transformate în pensiuni, cabane şi locuri de cazare. Oferta este aproape nulă. Unica soluţie este cumpărarea unui teren”, declară Valentin Catană, director general al agenţiei imobiliare Casa Regal din Oradea. Potrivit acestuia, principalul motiv pentru care aceste regiuni se confruntă cu o asemenea situaţie este faptul că localităţile balneare sunt foarte mici.
„Sunt zone turistice extrem de căutate, mulţi oameni au profitat de oportunitate şi şi-au dezvoltat afaceri în regim hotelier, aşadar regiunile sunt sufocate”, opinează Catană. Preţurile solicitate de către puţinele persoane care-şi scot totuşi la vânzare proprietăţile nu sunt nici ele de natură să deblocheze piaţa. În cazul unei construcţii noi, într-o zonă centrală, preţul metrului pătrat locuibil ajunge şi la 1.000 de euro, potrivit lui Catană.
Piaţă îngheţată în Băile Tuşnad
Şi în Băile Tuşnad trendul este similar. Oferta este extrem de mică, deşi cerere există, mai ales din partea bucureştenilor. În plus, puţinele negocieri care se poartă nu se finalizează din cauza preţului solicitat prea mare. „Preţurile pentru această zonă sunt extrem de mari, nejustificate, oamenii nu înteleg că deşi e o zonă turistică importantă, totuşi nu pot cere între 800 şi 1.200 de euro pe metru pătrat locuibil”, explică Nemes Zoltan, administrator al Ter