Ne-au promis multe si ne-au lasat cu buza umflata - din diverse motive: n-au avut resurse, n-au avut putinta, i-a infrant sistemul, s-au schimbat datele problemei etc. Nici macar nu conteaza.
Cert este ca in tranzactia alegator - presedinte, numai alegatorul si-a indeplinit obligatiile: a dat un vot si a primit nimic.
Cum sa-i faci sa plateasca pentru ca nu-si tin promisiunile? O solutie apartine unei case de avocatura, care propune ca prezidentiabilii sa incheie un contract, iar cei care nu respecta clauzele sa fie sanctionati.
Astfel, Casa de avocatura Coltuc propune un model de contract pe care candidatii la presedintie ar trebui sa il incheie cu Romania. "Ne-am saturat ca de fiecare data sa auzim promisiuni, care ulterior nu se respecta. Moral si juridic, noi propunem ca fiecare canditat sa aiba drepturi si obligatii, iar promisiunile facute sa aiba o sanctiune daca nu sunt respectate", a declarat avocatul titular Coltuc Marius.
Un contract in Romania este un acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri. La aceasta speta exista doua parti: canditatii la presedintie si cetatenii cu drept de vot.
Casa de avocatura Coltuc propune ca promisiunile facute de catre viitorii candidati sa fie incadrate la promisiune publica de recompense din punct de vedere legal- act juridic unilateral de obligatii.
"Noi propunem incheierea unui contract cu drepturi si obligatii pentru cele doua parti. De asemenea, propunem ca nerespectarea promisiunilor facute de catre canditati sa fie considerate ca fiind o forma de savarsire a infractiunii de inselaciune- art.215 C.Pen. si anume: inducerea in eroare a alegatorilor cu intentie de vot", se mai arata in proiect.
Model de contra