Deşi turbulenţele economice de la nivel mondial încă nu au trecut, bancherii îşi reiau vechiul obicei de a se „premia” între ei, cu bonusuri mai mult decât lipsite de bun-simţ.
Astfel că, potrivit publicaţiei britanice „The Guardian”, această politică de acordare a bonusurilor substanţiale i-a înfuriat pe clericii englezi, care spun că bancherii nu dau dovadă de remuşcări în privinţa evenimentelor întâmplate în ultimul an de criză.
Arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams, a avertizat asupra amplificării furiei populaţiei din cauza readoptării acestei politici. „N-am auzit pe nimeni spunând: «Am greşit şi toate principiile fundamentale pe care s-a bazat munca noastră nu sunt reale, sunt goale»”, a afirmat Williams.
Totodată, episcopul de Croydon, Nick Baines, spune că indiferenţa băncilor se va vedea mai bine anul viitor. „Discuţiile vor deveni tot mai aprinse în 2010, când efectele reale ale crizei financiare, respectiv reducerea cheltuielilor publice, se vor resimţi. Băncile au fost salvate, însă îşi continuă activitatea ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat”, a spus el.
Cu câteva zile în urmă, şeful fondului de investiţii Lazard International, Ken Costa, declara că printre cauzele crizei financiare se numără eroziunea valorilor morale ale bancherilor şi obsesia pentru câştiguri pe termen scurt.
Potrivit lui Christian Noyer, reprezentant al Băncii Centrale Europene (BCE), băncile îşi asumă aceleaşi riscuri care au condus la criza financiară mondială şi ar trebui să-şi conserve capitalul, nu să-l risipească prin plăţi către bancheri şi investitori. În concordanţă cu scandalul care ia amploare, AIG, asigurătorul american salvat de la faliment cu fonduri publice de 170 de miliarde de dolari, a acordat mai multor directori prime de peste 12 milioane de dolari.