… e incurcata rau. In aceasta campanie electorala suntem bombardati cu aproape un sondaj pe zi. Rezultatele, cel putin la prima vedere, se bat cap in cap. De la bun inceput, celor care cred ca, in general, sondajele nu sunt decat un mijloc de manipulare le recomand sa sara peste continuarea acestui articol. Ii cunosc destul de bine pe cei care lucreaza in aceasta bransa si stiu ca cei mai multi isi fac meseria cu buna-credinta, ca intre ei exista o adevarata competitie in a oferi predictia cea mai apropiata de realitate. Vorbesc despre firmele care au deja un renume si care doresc sa ramana in piata cu o imagine credibila si in anii urmatori. Celor care afirma in dreapta si in stanga ca stiu cu exactitate care este pretul unui procent in sondaje (cum fac Sorin Oprescu si Vadim Tudor) le amintesc ca asemenea afirmatii nu au fost niciodata probate, deci se inscriu in vulgara tagma a calomniilor.
Mi se par si mie suspecte rezultatele unor sondaje, dar pana la proba contrarie le pun cel mult in seama unor inabilitati profesionale. Pe langa asta, sunt cateva lucruri pe care cititorul atent ar trebui sa le ia in considerare, la care ma voi referi in continuare.
1. Afirmatia referitoare la pierderea de popularitate a lui Basescu este doar partial justificata. E drept, sondajele facute la inceputul anului indicau o intentie de vot pentru actualul presedinte de 50-60%, iar cele actuale il situeaza intre 30% si 35%. La inceputul anului el era, practic, singurul candidat cert la presedintie. Abia o data cu anuntarea principalilor contracandidati (Geoana si Antonescu), la sfarsitul lunii martie, putem vorbi de inceputul adevaratei competitii. Or, dupa aceasta data, toate sondajele l-au situat pe Basescu sub 40%. E drept, in ultimele saptamani el a fost situat intre 30% si 35%, ceea ce reprezinta intr-adevar un trend descrescator, dar nu atat de dramati