Decizia luată ieri de Curtea Constituţională, de a amâna până pe 9 decembrie, după alegerile prezidenţiale, pronunţarea asupra legalităţii pachetului de legi privind educaţia, salarizarea unitară a bugetarilor şi reorganizarea agenţiilor de stat, pune în pericol accesarea celei de-a treia tranşe din împrumutul extern. Sursa: Codrin Prisecaru
Iar de aceşti bani depinde plata pensiilor şi a salariilor.
În urma hotărârii Curţii, unele dintre cele mai importante sarcini asumate de guvern în faţa finanţatorilor internaţionali, precum adoptarea până la 30 octombrie a legii salarizării, nu mai pot fi îndeplinite. Nici măsuri de reducere a cheltuielilor cu personalul, cum sunt concediul de zece zile fără plată, comasarea agenţiilor - necesare pentru a ne încadra în ţinta de deficit bugetar stabilită pentru acest an, de 7,3% din PIB - nu mai pot fi puse în practică.
În plus, se pune chiar problema de unde vor putea fi asiguraţi toţi banii necesari pentru plata salariilor, iar Ministerul Finanţelor va trebui să taie din investiţii.
Politizare excesivă
Prin concediul de 10 zile fără plată, Finanţele estimau economii de 1,6 miliarde lei (0,3% din PIB). „Dacă acele zece zile fără plată nu se mai pot lua, vor trebui blocate alte cheltuieli, cum ar fi cele cu subvenţiile, pentru a ne încadra în ţinta de deficit”, ne-a declarat secretarul de stat din Finanţe, Gheorghe Gherghina. Efectele adverse au fost subliniate, la parlament, şi de ministrul de resort, Gheorghe Pogea: „Există riscuri să nu ne încadră m în deficitul de 7,3% din PIB”.
Andreea Vass Paul, consilieră a premierului Emil Boc, a declarat, ieri, la „Evenimentele zilei”, că legarea deciziei Curţii de alegerile prezidenţiale este „o politizare excesivă şi dăunătoare a lucrurilor”, care ar putea amâna achitarea tranşei de la FMI. „Neputinţa vărsări