Liderii europeni au ajuns la un acord privind finanţarea pachetului climatic, fără a se stabili oficial cu cât va contribui fiecare stat în parte. UE a stabilit totuşi că un fond anual de 50 de miliarde de euro este necesar pentru a ajuta ţările sărace să facă faţă schimbărilor climatice şi introducerii de energii mai puţin poluante. Suma ar putea ajunge şi până la 100 de miliarde, conform concluziilor summitului de la Bruxelles.
Liderii europeni au ajuns la un acord privind finanţarea pachetului climatic dar nicio contribuţie naţională nu a fost pusă deocamdată pe hârtie.
UE a stabilit totuşi că un fond anual de 50 de miliarde de euro este necesar pentru a ajuta ţările sărace să facă faţă schimbărilor climatice şi introducerii de energii mai puţin poluante. Suma ar putea ajunge şi până la 100 de miliarde, conform concluziilor summitului de la Bruxelles.
Ajutorul va fi unul eşalonat între anii 2010-2020 pentru ca după 2013 să se aloce şi cea mai mare parte din suma totală.
Sumele pe care fiecare stat în parte va trebui să le acorde nu au fost însă stabilite acum, liderii europeni adoptând astfel o poziţie prudentă, după model franco-german.
Între 2010-2012 este prevăzut un ajutor de urgenţă de 7 miliarde de euro pe an. Acest ajutor nu va veni însă din partea tutror statele membre, , aşa cum va fi cazul din 2013.
Nouă ţări din Europa de est în frunte cu Polonia au cerut ca această contribuţie de urgenţă să fie voluntară.
Ele s-au arătat nemulţumite de partea de plată ce le-ar fi revenit în caz contrar şi au contestat metoda de calcul.
Finanţarea acestui pachet ecologic face parte de fapt din poziţia comună pe care liderii europeni au definit-o acum la Bruxelles în vederea Conferinţei Mondiale privind Clima care va avea loc în decembrie la Copenhaga.
Liderii europeni au ajuns la un acord privind finanţarea pachetului cl