Consiliul Concurenţei va propune guvernului şi parlamentului modificarea legislaţiei pentru serviciile notariale, prin eliminarea restricţiilor privind numărul de notari, tarifele şi publicitatea.
Aceasta deoarece costul real al serviciilor notariale, reprezentat de nivelul onorariilor, ajustat cu venitul mediu şi exprimat ca procent din valoarea tranzacţiei, este cel mai ridicat în România între 21 de state membre UE analizate şi de peste patru ori faţă de medie.
Astfel, costul real al serviciilor notariale în România este de 7 ori mai mare decât în Portugalia, de 14 ori faţă de Germania, de 5 ori peste cel din Franţa sau de 6 ori decât în Austria ori Spania. Situaţia este cauzată de lipsa concurenţei şi a cadrului legislativ.
„Serviciile notariale din România sunt caracterizate printr-un grad de reglementare ridicat în raport cu media europeană, în timp ce gradul de protecţie a consumatorului este mai scăzut. Cu cât domeniul este mai reglementat, cu atât tariful plătit de consumatori este mai mare”, au declarat oficialii Concurenţei.
Potrivit acestora, numărul de notari este prestabilit, iar tarifele notariale sunt impuse arbitrar, în afara mecanis mului normal reprezentat de interacţiunea dintre cerere şi ofertă.
Consumatori naivi
Nici pe piaţa intermedierilor situaţia nu este mai roz: „Concurenţa prin preţ este destul de scăzută, acest fapt datorându-se, cel mai probabil, unor factori cum ar fi lipsa de experienţă în negociere a consumatorilor sau forma procentuală a comisioanelor, determinată de necesitatea vânzătorilor de a stimula obţinerea unui preţ mai mare”.
În România, costurile aferente unei tranzacţii imobiliare în valoare de 100.000 de euro fără ipotecă ajung la aproape 9.000 de euro, din care cea mai mare parte, respectiv 61%, reprezintă comisionul pentru agenţia