În această perioadă în care cursul valutar trece foarte evident prin fenomenul „dinţilor de fierestrău”, analiştii spun că un leu depreciat nu ajută în foarte mare parte decât exportatorii şi băncile care au majoritatea creditelor axate pe valută.
„Euro s-ar putea stabiliza la un curs de 4,3 lei sau puţin deasupra acestei valori. Este un nivel care corespunde condiţiilor actuale ale economiei româneşti”, ne-a spus analistul economic Aurelian Dochia. El consideră că moneda naţională depreciată este prielnică doar pentru bănci şi exportatori.
Economia nu susţine aprecierea
„Economia României nu are cu ce să susţină o eventuală apreciere a leului. În plus, un leu depreciat ajută foarte mult exportatorii”, a mai spus Vlad Muscalu, economist ING Bank. Pentru bancheri, această depreciere a monedei naţionale este cu două tăişuri.
Aceştia ar putea câştiga din încasările mai mari pentru ratele la credite, dar pe de altă parte un leu foarte depreciat poate creşte procentul creditelor neperformante, din cauza celor care nu vor mai putea să-şi achite obligaţiile faţă de instituţiile financiare. Acesta consideră că leul a avut o perioadă bună în aceste zile, comparativ cu ale monede din zonă, care s-au depreciat şi cu 1,5%. „Dacă şi leul urma acelaşi trend, acum ar fi trebuit să avem un curs de 4,37 lei/euro”, mai spune Vlad Muscalu.
Potrivit acestuia, în primul trimestru al anului viitor, euro ar putea ajunge şi la o valoare de 4,7 lei, în timp ce, pentru finele lui 2009, acesta poate merge şi spre 4,5 lei. În schimb, Dochia nu crede că euro va ajunge la o valoare de 4,5 lei până la finele anului, deoarece piaţa a integrat informaţiile care ar fi putut fi destabilizatoare pentru curs.