Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, s-a declarat "îngrijorat" de promulgarea de către preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko a unei legi prin care salariul minim era majorat, informează AFP. "O misiune recentă a Fondului în Ucraina a conchis că politicile aplicate în unele domenii, precum noua lege referitoare la salariul minim, ameninţă stabilitatea ţării", a indicat dl Strauss-Kahn într-un comunicat, formulând astfel una dintre rarele critici pe care un înalt conducător al FMI şi le-a permis faţă de o ţară căreia Fondul îi împrumută bani.
Legea respectivă prevede creşterea salariului minim cu 11 % de la 1 noiembrie, urmând ca acesta să fie majorat din nou cu 18 % din 1 ianuarie 2010.
FMI a criticat deja ferm această idee, lăsând să se înţeleagă că ea ar fi de natură să pericliteze ajutorul său acordat ţării.
Ucraina, una dintre ţările afectate cel mai dur de criza economică mondială, a primit în noiembrie 2008 un împrumut din partea FMI de 16,4 miliarde de dolari, din care i-au fost atribuiţi până în prezent 10,6 miliarde de dolari. Deblocarea celei de-a treia tranşe, totalizând 3,8 miliarde de dolari, este prevăzută pentru luna noiembrie, notează Agerpres.