Producători din toată ţara s-au strâns la acest sfârşit de săptămână în curtea Muzeului Municipiului Bucureşti pentru a le aduce orăşenilor alimente naturale, fără E-uri sau conservanţi, certificate drept produse ecologice. Sursa: Andreea Dogar Ionela Paliştan, din comuna Palanca, judeţul Bacău, a venit la „Târgul pentru o Viaţă Sănătoasă” cu peşte în cetină, crescut în păstrăvăria ei din faţa casei. Deoarece aveau izvoare în apropiere, mulţi oameni au sfătuit-o pe ea şi pe soţul său să îşi facă o păstrăvărie. Acum au patru bazine cu apă de izvor, în care cresc 8.000 de păstrăvi. „Ne-am învăţat să-l afumăm. Am mai pus condimente naturale şi am văzut că bucureştenilor le plac”, povesteşte Ionela. Peştii sunt preparaţi cu sare, piper şi foi de dafin.
Bucureştenii, amatori de peşte afumat
„Mai pun eu ceva, dar nu pot să spun, că e secret”, explică ea. Soţul ei afumă apoi păstrăvii la un foc făcut cu lemne de fag şi de prun, care îi dau peştelui o aromă plăcută, iar după aceea îi îmbracă în hârzoave (cetină).
Pâinea care nu se strică Este maro şi zgrunţuroasă, dar producătorul Cristian Albeanu spune că este foarte bună pentru sănătate. Pâinea produsă la Hârşova este fabricată din tărâţe de grâu şi zer, după o reţetă care s-a folosit încă din antichitate în Egipt sau Galileea.
Ea este deshidratată la o temperatură mai mică de 40 de grade, astfel încât să se păstreze vitaminele. Nu este coaptă, pasteurizată sau prăjită şi are avantajul de a putea fi păstrată chiar şi trei ani de zile fără să se strice. Deşi are un gust neutru, pâinea este bună pentru dezintoxicare, pentru curăţarea toxinelor din sistemul digestiv sau pentru slăbit, iar Albeanu recomandă să fie mâncată cu iaurt sau cu ciorbă.
Produse ecologice de la târg: Vin fiert cu ginseng, scorţişoară, miere şi gutui 3 RON paharul