DE NEVOIE. Românii renunţă la termoficare, constrânşi de preţul gigacaloriei şi de datoriile CET-urilor. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Începând de astăzi, toate oraşele din ţară vor trebui să primească, cel puţin teoretic, căldură nonstop. Teoretic, deoarece moda debranşărilor se poartă, de nevoie, chiar dacă într-o proporţie mai mică decât anul trecut.
Mulţi români vor face frigul atât din cauza preţului fierbinte al gigacaloriei, cât şi din cauza datoriilor acumulate de CET-uri, care au fost nevoite să furnizeze parţial căldură, adică numai pe timpul nopţii, cum este cazul celor care locuiesc în Iaşi. Din ciclul asupriţilor, în Botoşani, doar 10% dintre locatari mai sunt branşaţi la sistemul centralizat, iar pentru a salva Termica de la faliment, consilierii locali au interzis anul acesta debranşările.
Mai mult de 1.700 de braşoveni s-au debranşat de la reţeaua de termoficare, iar 90% dintre timişoreni sunt în pericol să termine iarna înveliţi în pături, deoarece Colterm, societatea furnizoare, este în pragul falimentului.
Indemnizaţii la apă
Anul acesta, şi subvenţiile la căldură au rămas în coadă de peşte: „În Monitorul Oficial este stabilit deja că plafonul minim după care se vor acorda indemnizaţiile va fi mai mic anul acesta cu 3% decât în 2008, însă Emil Boc o suceşte şi spune că vor rămâne la acelaşi nivel. Deci, evident, vor fi reduse. A fost o declaraţie de faţadă”, mărturiseşte Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România. Cererile pentru subvenţie pot fi depuse de persoanele ale căror venituri se încadrează între 425 şi 615 lei.
PREŢUL CĂLDURII