Operatorii scuză preţurile motivând meniul generos din noaptea dintre ani şi dau vina pe costurile alimentelor şi pe alte taxe. Sursa: Codrin Prisecaru
Vacanţa de Revelion pe litoralul românesc este cu până la 50% mai scumpă faţă de cea petrecută în Grecia sau Bulgaria. Cei care vor să dea clasicul peisaj cu pârtii de zăpadă în schimbul valurilor înspumate pot opta pentru un sejur la mare, chiar dacă în acea perioadă nu se poate face plajă.
Cu un buget de 300 de euro, de exemplu, Maria P. ar putea să-şi plătească pachetul de vacanţă de patru nopţi la Nisipurile de Aur, în Bulgaria, la un hotel de patru stele, în regim all inclusive şi să-i mai rămână aproape 100 de euro de cheltuială. Nu va reuşi însă această performanţă dacă optează pentru un sejur în aceleaşi condiţii la un hotel din Venus. În acest caz, ar avea nevoie de 1.310 lei, respectiv în jur de 310 euro.
Dacă ar alege o ofertă similară în Grecia, la Paralia Katerini, Maria P. ar plăti în jur de 255 de euro, incluzând în preţ şi transportul cu autocarul.
De vină sunt TVA-ul la servicii şi mesele bogate
Operatorii din turism susţin că preţurile de la noi sunt mai mari decât în alte ţări din cauza meniului de Revelion. „La un hotel din România, e aproape imposibil să mănânci tot ce ţi se oferă.
În general, meniul nu scade sub 100 de euro de persoană - românilor le place să mănânce mult, iar cei din restaurant au grijă să le şi dea, pentru a-şi pune un adaos comercial cât mai mare”, afirmă Dragoş Răducan, secretar general la Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc.
Potrivit acestuia, în străinătate turiştii „sunt trimişi la culcare puţin după miezul nopţii”, astfel că şi cheltuielile cu masa sunt mai mici. „Dacă scădeţi asta, faptul că la ei taxele sunt mai mici şi multe produse mai ieftine - pe care noi le importăm