Menţinerea sub control a emisiilor de dioxid de carbon este vitală pentru soarta omenirii, sunt de părere experţii internaţionali. Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a prezentat public un scenariu privind reducerea emisiilor de carbon din zona cu cel mai mare impact: producerea energiei. Mai citeşte şi:
Pământul se încălzeşte şi pentru că mâncăm preaCum va „fierbe“ Pământul la o climă mai caldă cu 4 gradeNASA: Pământul poate fi observat de pe ecranul telefonului mobil
Scenariul a fost elaborat în vederea Conferinţei ONU asupra schimbărilor climatice, care va avea loc în decembrie, la Copenhaga, pentru a permite experţilor să îşi exprime părerile asupra viabilităţii acestui proiect.
În principiu, autorii studiului au pornit de la ideea că ţinta pentru limitarea emisiilor de carbon în atmosferă trebuie fixată la 450 părţi per milion (ppm).
Deşi limita dincolo de care intervin schimbări climatice este de 350 ppm, experţii sunt de părere că, în actualele condiţii, aceasta nu poate fi atinsă. În prezent, concentraţia de dioxid de carbon din atmosferă este de 390 ppm. La 450 ppm emisii de carbon în atmosferă, temperatura globală va creşte, dar numai cu două grade Celsius, limită care este considerată acceptabilă.
Criza economică a fost de folos
Directorul executiv al AIE, Nobuo Tanaka, a afirmat că emisiile de carbon în ultimul an au fost mai mici cu 5% decât se estima, chiar şi în absenţa unor măsuri antipoluare, datorită reducerii activităţii economice, cauzată de criza globală. El a afirmat că această reducere trebuie privită ca o oportunitate pentru măsuri care să conducă la un viitor cu energii curate.
Tanaka a vorbit despre responsabilitatea producătorilor de energie în poluarea cu carbon.
În 2007, energeticienii se fac vinovaţi de 41% din carbonul eliberat