Costul mediu al unui metru cub de beton celular autoclavizat este,la poarta fabricii, de aproximativ 190 de lei. Piaţa de BCA va încheia acest an cu o scădere în volum de 30% faţă de nivelul din 2008.Anul trecut s-au vândut peste 2,8 milioane de metri cubi de beton celular autoclavizat. În 2008, preţul mediu al BCA-ului a variat între 50 şi 65 de euro pe metru cub. La finalul anului, această piaţă atinsese o valoare de 220 de milioane de euro. În condiţiile în care s-au importat 300.000 de metri cubi de BCA, mulţi producători şi-au mărit capacităţile de producţie pentru a face faţă cererii crescute la acea vreme.
Lucrurile însă s-au schimbat radical în 2009. „Cum marile proiecte private s-au împuţinat, iar comenzile de la stat au fost la un nivel scăzut, peste 80% din cerere a venit de la persoanele fizice şi de la micii investitori“, spune Nicolae Duşu, preşedintele Asociaţiei Pro BCA şi proprietarul companiei Celco Constanţa.
Astfel, în prezent se poate chiar vorbi de o supraofertă. Asta mai ales în condiţiile în care, în anul 2010, Xell Ro va finaliza o nouă fabrică. În momentul de faţă există zece fabrici de BCA în România, dintre care şase se află în sudul ţării.
Peste un milion de euro dobânzi anuale
Acestora li se vor adăuga în anul 2011 alte două fabrici Soceram, una la Târgul Cărbuneşti, în judeţul Gorj şi una la Cordun, în judeţul Neamţ. „Investiţia pentru construcţia unităţilor de producţie se ridică la 36 milioane de euro, fondurile provenind în proporţie de 85% din credite bancare, iar cinci milioane de euro din fonduri nerambursabile”, spune Roxana Gheorghe, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Soceram.
Compania mai anunţase anul trecut şi alte proiecte, care momentan au fost amânate. Soceram plăteşte deja 1.500.00 de euro anual dobânzi la diferite bănci. Compania estimeaz