După ce în anii precedenţi împrumuturile în franci elveţieni erau contractate ca pâinea caldă, mulţi români nu-şi mai pot plăti acum ratele către bănci. Dobânzile mici în franci i-au vrăjit pe români, ignorând riscurile pe care le presupune un astfel de împrumut. Restanţele au ajuns să crească cu peste 1.000%. În urmă cu patru ani, creditele în franci elveţieni îşi făceau triumfal intrarea pe piaţa românească, odată cu lansarea pe piaţa de retail a OTP Bank. Nu mai puţin de zece bănci au introdus până în 2008 produse de finanţare în moneda exotică în portofolii. Printre acestea se numărau OTP Bank,Raiffeisen Bank, Banca Românească, Credit Europe Bank,Volksbank, Piraeus Bank şi Bancpost.
Dobânzile mici şi nivelul scăzut al cursului de schimb, de numai 2,19 lei/franc la începutul anului trecut, făceau împrumuturile în această valută foarte atractive. Până în vara trecută, ritmul de creştere al împrumuturilor în alte valute (cu precădere franci elveţieni) depăşea chiar 300%, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).
Au ajuns la vorba guvernatorului
Îngrijorat de creşterea fulminantă, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, atrăgea încă de pe atunci atenţia asupra riscurilor pe care le presupune împrumutul în franci elveţieni şi recomanda bancherilor să renunţe la acest tip de finanţare.
Din toamna trecută, când în România au apărut primele semne ale crizei financiare, băncile au început să nu mai acorde credite în această valută. Astăzi, doar în ofertele OTP Bank şi GarantiBank se mai regăsesc astfel de finanţări. Între timp, spusele guvernatorului s-au adeverit.
Un franc elveţian a ajuns să coste 2,8458 lei, mai scump cu 16,5% faţă de acum un an. Mai exact, costul fiecărei rate a crescut cu acest procent, iar pentru fiecare sută de franci datorată băncii, românul trebuie să scoată d