O Curte din New York a hotărât că un cetăţean canadian de origine siriană, arestat greşit în 2002 sub acuzaţia de terorism, nu poate intenta preoces împotriva guvernului american.
În 2002, autorităţile canadiene le-au avertizat pe cele americane că Maher Arar este implicat în activităţi teroriste. Cetăţeanul de origine siriană a fost reţinut pe aeroportul new-yorkez John F. Kennedy, chiar dacă nu avea, de fapt, niciun fel de legătură cu vreo celulă teroristă.
Trimis în Siria pentru a fi anchetat, Arar susţine că ar fi fost torturat în timpul interogatoriilor, dar autorităţile de la Damasc au negat această acuzaţie.
Canadienii l-au exonerat pe Maher Arar în 2007 şi i-au acordat compensaţii în vloare de aproximativ 9 milioane de dolari, dar SUA i-a refuzat ieri dreptul de a cere despăgubiri. Cetăţeanul de origine siriană susţine că a fost victima unui proces de "extrădare în condiţii excepţionale", cu ajutorul căruia SUA putea trimite suspecţi de terorism într-un alt stat, unde aceştia erau interogaţi cu asprime.
Curtea new-yorkeză la care s-a adresat Arar a decis că acţiunea civilă a canadianului nu este de competenţa sa şi că o victimă a procesului de extrădare în condiţii excepţionale nu poate fi despăgubit decât printr-o hotărâre a Congresului american.
Reprezentanţii legali ai lui Maher Arar sunt hotărâţi să se adreseze Curţii Supreme a SUA pentru soluţionarea acestui caz.