România nu trebuie să renunţe la importul gazelor ruseşti, pentru că diversificarea surselor e mai sănătoasă pe termen lung chiar dacă cererea de gaze este foarte scăzută, a declarat Directorul General al Petrom, Mariana Gheorghe, prezentă la conferinţa Energy in Central and Eastern Europe, organizată de Forum Invest.
Şefa Petrom a adăugat că liberalizarea preţului gazelor interne - care este în prezent la jumătate faţă de cel de pe pieţele internaţionale - va duce la majorarea investiţiilor companiei şi la creşterea producţiei.
Ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu, a spus săptămâna trecută că preţul gazelor interne va fi liberalizat. Autorităţile române vor elabora un calendar de eliminare treptată a tarifelor reglementate la electricitate şi la gaze. Deşi, într-o primă fază, preţurile vor creşte, întărirea competiţiei pe piaţă va avantaja consumatorii pe termen lung.
La finele lunii iunie, Comisia Europeană a avertizat mai multe state, printre care şi România, de faptul că încalcă legislaţia comunitară din domeniul energetic prin menţinerea preţurilor reglementate, de care beneficiază şi alţi clienţi decât cei casnici, respectiv firme cu consum mic.
„În general, tarifele reglementate nu sunt compatibile cu ideea de piaţă competitivă. Totuşi, statele membre pot adopta scheme de reglementare, cu condiţia să fie bine definite, transparente, nediscriminatorii, verificabile şi să garanteze că societăţile energetice au acces egal la consumatori“, au declarat oficialii europeni.
În România, piaţa de electricitate şi gaze este liberalizată în totalitate, teoretic, încă din 2007, ceea ce înseamnă că toţi consumatorii, inclusiv cei casnici, îşi pot schimba oricând furnizorul. Practic însă, jumătate din piaţă a rămas încă pe sistem reglementat şi niciun casnic nu a trecut la altă companie energetică.