Preşedintele ceh Vaclav Klaus a semnat, cu puţin timp în urmă, Tratatul de la Lisabona, ceea ce încheie procesul de ratificare a textului în întreaga Uniune Europeană. Curtea Constituţională din Cehia a anunţat, astăzi, că Tratatul de la Lisabona este conform legii fundamentale a ţării, condiţie necesară pentru ratificarea completă a documentului şi alegerea viitorului preşedinte al Uniunii Europene, relatează AFP.
"Tratatul de la Lisabona, în ansamblul său, nu este în contradicţie cu legea fundamentală a Cehie", a declarat la Brno preşedintel Curţii Constituţionale, Pavel Rychetsky.
Decizie cheie
Această decizie deschide calea pentru semnarea tratatului de către preşedintele Cehiei, ultimul şef de stat din cele 27 de ţări membre UE care nu şi-a dat acordul. Dacă semnează, tratatul intră în vigoare în mai puţin de o lună, la 1 decembrie.
Ca să intre în vigoare, Tratatul de la Lisabona trebuie să fie ratificat de toate cele 27 de state membre UE.
Liderul de la Praga, Vaclav Klaus, a precizat la sfârşitul săptămânii trecute că nu va mai pune condiţii pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona, după ce liderii europeni au acceptat să acorde Cehiei derogările pe care le-a solicitat.
Vaclav Klaus a cerut ca ţara sa să beneficieze de o derogare de la Carta Drepturilor Fundamentale, pentru a evita pretenţii juridice din partea germanilor expulzaţi în 1945 din regiunea Sudeţilor.
Principalele prevederi ale Tratatului de la Lisabona
Tratatul de la Lisabona conţine prevederi care vor îmbunătăţii activitatea Uniunii Euronene extinse. Printre prevederi, înfiinţarea unui post de preşedinte, decizii mai uşor de luat şi un Parlament European consolidat.Tratatul instaurează funcţia de preşedinte stabil al Consiliului European pentru doi ani şi jumătate, mandat ce poate f