Suma medie achitată la semnarea unui contract de vânzare a unei locuinţe este 1.070 de euro. Raportat la puterea de cumpărare, plătim la notar sume de 14 ori mai mari decât germanii atunci când încheiem o tranzacţie imobiliară. Raportat la puterea de cumpărare a fiecărei ţări din UE, românii sunt campioni absoluţi la sumele plătite notarilor pentru taxele presupuse de semnarea contractelor de vânzare-cumpărare pentru locuinţe.
Astfel, românii plătesc pentru aceste taxe de 14 ori mai mult decât germanii. Motivul? Rigiditatea sistemului notarial, lipsa de transparenţă a tarifelor şi numărul de notari limitat prin lege.
10.000 de euro pe lună
În primele opt luni ale acestui an au fost înregistrate peste 224.000 de tranzacţii imobiliare. La o medie de 65.000 de euro pe imobil tranzacţionat, valoarea sumelor care au circulat în acest sector a fost de 14,6 miliarde de euro.
Din aceşti bani, 146 milioane de euro au mers către o singură categorie profesională, respectiv notarii. Aceştia câştigă, potrivit datelor Consiliului Concurenţei, aproximativ 1% dintr-o tranzacţie imobiliară. În România numărul notarilor este limitat. În 2009 au fost înregistraţi aproximativ 2.000 de notari.
Dacă sumele câştigate de notari ar fi împărţite în mod egal de fiecare ar reieşi că de la începutul anului fiecare ar fi câştigat doar din piaţa imobiliară aproximativ 10.000 de euro pe lună. Un astfel de notar îşi poate cumpăra în doar un an de muncă o locuinţă cu două camere. Reprezentanţii notarilor spun însă că toţi aceşti bani doar circulă prin birourile lor, cea mai mare parte dintre ei intrând, de fapt, în buzunarele statului.
„Din aceşti bani, onorariul unui notar este de doar 1-2%, în funcţie de tranzacţii. Sumele din studiul Consiliului sunt globale, fără a face aceste precizări, foarte importante”, spun