În Germania şi Olanda, peste jumătate din sistemele de alimentare cu apă sunt făcute cu ajutorul conductelor din beton. Cifra de afaceri a industriei producătoare de betoane prefabricate s-a ridicat anul trecut la un total de peste 40 de miliarde de euro în toată Europa. O treime din structurile clădirilor europene sunt executate din prefabricate, iar acest segment reprezintă un sfert din industria construcţiilor.
Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentanţii Federaţiei Europene pentru Betoane Prefabricate, asociaţie din care fac parte 16 ţări. Există 8.000 de fabrici în Europa care produc astfel de materiale de construcţii.
400 de euro pe metru pătrat
România se poate lăuda doar cu 16 astfel de unităţi de producţie, care, în cele mai multe cazuri, mai produc şi alte materiale de construcţie. Prefabricatele sunt încă ocolite de foarte mulţi români, deşi ele pot uşura construcţia unei case.
„România nu este încă în criză imobiliară, din moment ce încă sunt preferate soluţiile scumpe”, spune Nicolae Ştefan Noica, Preşedintele Societăţii pentru Betoane şi Prefabricate din România. Conform lui Noica, edificarea unei clădiri din prefabricate costă aproximativ 400 de euro pe metru pătrat, un preţ inferior celor obţinute în cazul folosirii altor materiale.
Singurii care folosesc prefabricate sunt în momentul de faţă dezvoltatorii de parcuri industriale sau complexuri de retail. Dar şi aceştia preferă structurile metalice, în detrimentul celor din beton. Noica spune că betonul este mult mai potrivit datorită rezistenţei în timp şi pentru că nu necesită lucrări ulterioare de întreţinere.
De aceeaşi părere este şi Alessio Rinaldi, secretar general al Federaţiei Europene pentru Betoane Prefabricate, care adaugă şi faptul că prefabricatele din beton au o serie de avantaje sociale, cum